Bloemgracht 85

Nijdra Group viert 50-jarig jubileum

Nieuws

Nijdra Group viert 50-jarig jubileum

"Buitenstaanders hebben er vaak geen idee van wat wij hier doen"

Wie via de Bamestraweg het bedrijventerrein van het Noord-Hollandse Middenbeemster op rijdt, komt als vanzelf langs het hoofdkantoor van Nijdra Group. Een naam die veel regiogenoten bekend in de oren zal klinken. Maar wat is Nijdra nou eigenlijk, wat doen ze er precies en waar staan ze voor? Slechts weinigen kennen de antwoorden op die vragen. Mooie aanleiding om er eens naar binnen te stappen en navraag te doen: het familiebedrijf met ruim honderd medewerkers bestaat aanstaande november precies 50 jaar.

De showroom waar we worden ontvangen, staat vol met fijnmechanische onderdelen en samenstellingen van producten die Nijdra in de loop der tijd maakte. Van de kleinste deeltjes in het hart van machines die ertoe doen, tot complete samenstellingen op tafelformaat. "Wij helpen de wereld een stukje mooier te maken", zegt directielid Jeroen Nije niet zonder trots. En dat zal best kloppen. Nijdra werkt namelijk vooral voor de (bio)medische, analytische, optische én farmaceutische industrie. Daar dus waar precisie vaak letterlijk van levensbelang is. Co-engineering, draaien, frezen, slijpen tot op 0,0001 mm nauwkeurig, assemblage…, het gebeurt allemaal in Nijdra’s ultramoderne fabrieken. Twee daarvan, waaronder de hooggeautomatiseerde en gerobotiseerde productiefabriek, staan in Middenbeemster, net als het hoofdkantoor met de assemblage-afdeling. De fabriek in Heerhugowaard produceert kleine series en onderdelen in prototypen.

Mensen hebben er vaak geen idee van wat dat allemaal inhoudt. En dat is niet zo vreemd. De producten en samenstellingen die Nijdra voor haar opdrachtgevers maakt, zijn namelijk veelal niet zichtbaar. Maar ze zijn wél van essentieel belang binnenín die hightech machines. In röntgen- en diagnoseapparatuur bijvoorbeeld. Maar ook in medische microscopen, afnamepunten voor gassen bij ziekenhuisbedden, in apparatuur waarmee brillenglazen geslepen worden, televisiecamera’s, machines die computerchips produceren, koptelefoons van Sennheiser, in vliegtuigen, boten, schepen, protheses…, je kunt het zo gek niet bedenken. Jeroen: "Je moet het echt weten, want op de eindproducten staat nooit onze naam. Maar feit is dat Nijdra een belangrijke rol speelt in heel veel zaken die iedereen dagelijks tegenkomt."

Fokker

Nijdra is nog een echt familiebedrijf. Samen met zijn zus Saskia en haar partner Dennis van Dijk is Jeroen feitelijk de derde generatie die het bedrijf leidt. Hun vader Johan Nije – hij overleed in 2020, maar zijn geest is in figuurlijke zin nog altijd aanwezig – nam in 1974 zijn vaders conventionele draaierij over en liet het bedrijf groeien. Zijn vrouw Ineke, inmiddels 74 maar nog als aandeelhouder betrokken, was erbij toen het allemaal begon. "Johan en ik leerden elkaar kennen bij Fokker", blikt ze terug. "Hij was er metaalbewerker, ik werkte in het bedrijfsrestaurant. Zijn vader wilde per se dat hij daar zijn vakdiploma’s zou halen, maar daar dacht Johan anders over. Hij vertrok en ging bij andere draaierijen solliciteren. Maar bang als ze waren dat hij de boel zou komen ‘afkijken’, werd hij nergens aangenomen. Toen is hij tóch bij zijn vader aan de slag gegaan."

Johan bleek een echte ondernemer en een prima netwerker. Waar zijn vader niet zo veel zin meer had in grote investeringen, had híj oog voor de toekomst. Zeker toen hij doorhad dat de eerste computergestuurde machines het aloude handwerk langzaamaan zouden overnemen. Ineke: "Daarom besloot hij voor zichzelf te beginnen. Hij nam een paar oude machientjes over en we vonden een pandje in de Jacob van Lennepstraat in Amsterdam. Inmiddels waren we getrouwd en was Saskia geboren. Met haar in de wieg ging ik mee om te helpen. Dan stelde hij een draaibank voor me in en ging vervolgens zelf de weg op om nieuw werk binnen te halen…"

Nijdra timeline 01

Eerste moderne draaibank

1973 is het als Johan voor de tweede keer voor zijn vaders bedrijf aan de slag gaat. De laatste is dan helaas zó ziek dat de conventionele draaierij aan de Amsterdamse Prinsengracht op de fles dreigt te gaan. Johan neemt zijn eigen klanten mee en wordt mededirecteur van het 15 medewerkers tellende bedrijf. Als hij – zwaar tegen de zin van zijn vader in, maar met flinke financieringssteun van toenmalig machineleverancier Gelderblom – toch een eerste moderne draaibank neerzet, schieten de resultaten nóg verder omhoog. Het bedrijf groeit uit z’n jasje en verhuist naar Westzaan. Dan ook ontstaat in november 1974 – precies 50 jaar terug dus – de huidige naam, een samenvoeging van familienaam Nije en het woord ‘draaierij’.

Een volgende periode van écht grote groei begint in 1987 als Nijdra – het pand in Westzaan was langzaamaan óók te klein geworden – naar Middenbeemster verhuist. "Onder andere bij Philips in Eindhoven waar mijn vader toen al voor werkte, liep hij van de ene naar de andere inkoper en wist overal wel een opdracht mee terug te nemen", vertelt Saskia. "Soms door gewoon te bluffen dat hij toch echt de juiste apparatuur in huis had om het te kunnen doen, terwijl die machines op dat moment nog gekocht moesten worden…"

In Middenbeemster start Nijdra aan de Insulindeweg op de plek waar nu de grote trots en ruggengraat van het bedrijf staat: de hypermoderne en volledig met geautomatiseerde en gerobotiseerde apparatuur uitgeruste fabriek. Na eerst nog onder meer de overname van MeProTech protheses en tandimplantaten in Heerhugowaard en een uitbreiding aan de overkant van de straat, wordt in 2003 het huidige hoofdkantoor met assemblage-afdeling gebouwd. "Die assemblage, het samenvoegen van losse onderdelen tot een eindproduct en het testen daarvan, heeft Nijdra in de loop der jaren óók weer zo’n enorme boost gegeven", vertelt Dennis van Dijk. "De vraag naar die bijzondere dienstverlening werd steeds groter. Eerst bij klanten als Philips en Hoekloos die veel in de medische wereld deden. Maar later ook bij andere, vaak wereldwijd opererende bedrijven. Die klinkende namen met hun hightech producten openden veel deuren voor Nijdra. Het waren ook de referenties waarmee we Duitsland en Zwitserland introkken. Meer dan de helft van onze omzet komt inmiddels uit die landen. Tot op de dag van vandaag is de assemblage een belangrijk bedrijfsonderdeel waar nu zo’n 30 van onze 100 medewerkers actief zijn in een ruimte die aan werkelijk alle hedendaagse eisen voldoet. Zo groeide Nijdra uit tot een volwaardig systeemleverancier."

JN 6

Crisis en de weg omhoog

Toen Johan in 2012 terugtrad, was hij 62 jaar. Saskia: "Er was toen geen twijfel over dat Jeroen en ik het zouden overnemen. Al was ik aanvankelijk in een heel andere richting opgeleid: de mode, want daar lag mijn hart. Maar toen ik van school kwam, ben ik bij mijn vader vakantiewerk gaan doen en eigenlijk nooit meer weggegaan. Op kantoor leerde ik het bedrijf van haver tot gort kennen. Wat na de overname alleen wel naar was, was dat we eigenlijk direct in een crisis belandden. Een lastige tijd was het. Met hulp van mijn vader hebben we de boel gereorganiseerd en langzaamaan de weg omhoog weer kunnen vinden. Het was een harde, maar goede leerschool. Sinds 2018 leiden we het bedrijf met z’n drieën: Jeroen is de financieel controller en stuurt de machinefabrieken aan, Dennis is verantwoordelijk voor het bedrijfsbureau en ik leid de assemblage en HR. We zijn met drie kapiteins op het schip. Maar we weten alledrie heel goed wat de koers is en zitten altijd op één lijn."

Nijdra draait anno 2024 uitstekend, kent een mooi en divers klantenpakket, een prima omzet en een dito liquiditeit. "We zijn ook echt onwijs trots op wat we hebben neergezet", zegt Jeroen. "Onze gebouwen zijn van binnen én van buiten helemaal van deze tijd, met moderne apparatuur, gecoate vloeren, klimaatbeheersing, zonnecollectoren op de daken, ledverlichting en uitstekende arbeidsomstandigheden. Ook de processen en het administratieve deel van het bedrijf zijn op orde; we voldoen aan alle relevante ISO-standaarden. Maar dat moet allemaal natuurlijk ook wel als je voor de hightech-industrie werkt en dagelijks het allerhoogste niveau wilt halen."

MT Nijdra

Familiebedrijf

Wat volgens de drie directieleden een belangrijke basis voor het huidige succes is: Nijdra is nooit opgeslokt door onpersoonlijke investeerders met aandeelhouders die vooral naar winstcijfers kijken. Jeroen: "We zijn nog steeds dat fijne familiebedrijf. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Dat merken klanten aan onze persoonlijke betrokkenheid, onze benaderbaarheid, de bereidheid om mee te denken en de langetermijnrelatie die we altijd nastreven. Maar we zijn ook zuinig op onze leveranciers. Met veel specialistische bedrijven bouwden we in de loop der jaren goede en bestendige relaties op. Zij kennen onze wensen precies en hebben aan een half woord genoeg. Waar mogelijk doen we ook graag zaken met bedrijven uit Noord-Holland. Zo steun je – dat vinden we belangrijk – de regionale economie waarvan ook veel van onze eigen medewerkers afhankelijk zijn."

En Saskia: "Die medewerkers zijn voor ons trouwens super belangrijk. Mede dankzij hun inzet zijn we succesvol. We doen het echt samen. Ze zien dat wij zelf meewerken en met onze voeten in de klei staan. En ook voor hen zijn we laagdrempelig en benaderbaar. We behandelen onze mensen als familie, voelen ons in goede én slechte tijden bij hen betrokken. Mijn vader liep al elke morgen door het bedrijf om iedereen persoonlijk gedag te zeggen; wij doen dat ook. Dat is geen vooropgezet plan. Die betrokkenheid kun je niet spelen, dat zit in onze genen. Maar het resulteert er allemaal wél in dat het personeelsverloop echt heel laag is."

Testen

Jongeren in de techniek

Mede doordat de omzet van Nijdra niet van bedrijven uit de omtrek kwam én doordat er eigenlijk nooit gebrek was aan medewerkers, bleef de regionale bekendheid van het bedrijf relatief laag. Toch voelt Nijdra een grote betrokkenheid bij de regio. Het bedrijf is daarom onder andere shirtsponsor van Volendam 021, dé plek voor jong voetbaltalent dat ooit in de hoofdmacht van Volendam hoopt te spelen. Nijdra steunt daarmee de club, maar pakt zo ook de kans om meer bekendheid te krijgen onder jongeren die ooit de techniek in willen. Iets wat het bedrijf ook doet door samenwerkingen aan te gaan met scholen die technisch onderwijs aanbieden "Veel jongeren uit de regio worden er klaargestoomd voor een carrière in één van de verschillende techniekwerelden", zegt Saskia. "Wij zeggen: Laat ze maar komen, die jonge techneuten; Nijdra biedt mooi werk én fijne stageplekken! Én meer! Want we hebben een groot vertrouwen in de toekomst van dit mooie bedrijf."

Nijdra Group gaat haar jubileum op diverse manieren kracht bij zetten. Daar hoort – natuurlijk – een mooi feest voor de medewerkers bij. Maar het bedrijf pakt de gelegenheid ook aan om met een ‘herpositionering’ van zich te doen spreken. Zo wordt gewerkt aan een bedrijfsfilm en is er een geheel nieuwe website. Daarop is te zien dat een tijdelijk feestlogo is toegevoegd aan het eigen alom bekende Nijdra-beeldmerk. Dennis: "Wie dat laatste eens wat nauwkeuriger bekijkt, ziet dat het net even eigentijdser werd gemaakt. Met een frissere kleur én een naam die niet langer in een ovaal kader staat. Waarmee we maar willen zeggen dat niets of niemand ons tegenhoudt om op de ingeslagen weg verder te gaan. Nóg verder Duitsland en Zwitserland in, maar ook verder Europa in…! We zijn klaar voor nóg meer succes…!"