Over Nijdra

Bij Nijdra maken we iedere dag eersteklas fijnmechanische componenten en mechatronische modules. Daarmee ontzorgen we wereldwijd met name de (bio)medische, analytische, optische en farmaceutische industrie én de semiconsector.

Een productcatalogus hebben we niet; we maken wat de klant nodig heeft. Van de kleinste onderdelen in het hart van machines die ertoe doen, tot compleet geassembleerde tafelmodellen. Daar waar precisie vaak letterlijk van levensbelang is. In onze ultramoderne fabrieken gebeurt het: draaien, frezen en slijpen. Op micronbasis nauwkeurig. Precision. To the max!

Maar er is meer! Al drie generaties lang is ons trotse familiebedrijf actief. Die ruime ervaring in de hightech industrie maakt dat we van ontwikkeling tot eindproduct van meerwaarde kunnen zijn. Co-engineering, productie, assemblage…, de klant bepaalt. We hechten grote waarde aan langdurige relaties; intensieve samenwerking garandeert de beste kwaliteit.

1947

Oprichtingsjaar

3

Generaties

3

Locaties

Geschiedenis

1947 --- 1974: Oprichting

In Amsterdam start J.L. Nije zijn conventionele draaierij. Zoon Johan Nije neemt de zaak in 1974 over en geeft het bedrijf de naam Nijdra, een afkorting van de familienaam ‘Nije’ en het woord ‘draaierij’.

Nijdra timeline 01
1974 --- 1990: Groei door CNC-techniek

Johan verhuist Nijdra naar een ruimere locatie in Westzaan en implementeert daar de CNC-techniek. Eerst bij het draaien, later – na bewezen succes – ook bij het frezen. Dat zorgt voor extra groei. In 1987 verhuist Nijdra Fijnmechanische Industrie B.V. naar Middenbeemster.

Nijdra timeline 02
1990 --- 2003: Assemblage en overnames

In 1994 start Nijdra een nieuwe activiteit: assemblage van – zelfgeproduceerde – fijnmechanische en mechatronische modules. Ook zijn er belangrijke overnames: MeProTech in Heerhugowaard (gespecialiseerd in protheses en tandimplantaten) en – door de groeiende vraag naar steeds nauwkeuriger producten – slijperij High Tech Mechanical Industrie in Limmen. Deze laatste activiteit voegen we toe aan het machinepark in Middenbeemster.

Nijdra timeline 03
2003 --- 2011: Groei naar System Supplier

De vraag naar compleet geassembleerde en geteste modules wordt groter en groter. Dat leidt in 2003 tot de opening van het huidige hoofdkantoor in Middenbeemster. Door de combinatie van co-engineering, assemblage en testen groeit de organisatie uit tot een volwaardige System Supplier. In de machinefabriek investeren we in een FMS-systeem: een volledig geautomatiseerde en gerobotiseerde productie-unit met drie horizontale bewerkingscentra die 24/7 kan produceren.

Nijdra timeline 04
2011 --- 2014: Nieuwe aandeelhouders

Jeroen en Saskia Nije nemen een deel van de aandelen over van hun vader Johan Nije. In de assemblagevestiging investeren we in een cleanroom met ISO-klasse 7. De vestiging in Heerhugowaard bouwen we om tot een prototype-afdeling met fast lane productie. Daarmee kunnen we klanten voorzien van prototypen en 0-series.

Nijdra timeline 05
2014 --- 2018: Automatiseren en robotiseren

Nijdra investeert in de machinefabrieken. Er komen diverse nieuwe protomachines en in de vestiging Middenbeemster zetten we een volgende stap in automatisering. Verder voorzien we enkele draai- en freesmachines van moderne beladingsrobots. Speerpunt in het beleid: meer produceren met hetzelfde aantal mensen.

Nijdra timeline 06
2018 --- 2020: Management toevoeging

Dennis van Dijk – tot dan Sales Manager bij Nijdra – treedt toe tot het management. Jeroen, Saskia en Dennis hebben elk hun eigen expertise in de dagelijkse leiding. Jeroen is financieel controleur én houdt zich bezig met investeringen, Saskia stuurt de assemblage en het bedrijfsbureau aan en Dennis leidt de afdeling Verkoop en de beide machinefabrieken. Het drietal zet het levenswerk voort van Johan Nije die in 2020 op 70-jarige leeftijd overlijdt.

MT Nijdra
2020 --- 2024: Future Ready

Nijdra’s machinefabriek in Middenbeemster krijgt een complete make-over: de bedrijfsvloer wordt gecoat, een klimaatbeheersysteem geïnstalleerd. Daarnaast investeren we in verdere robotisering. Absoluut hoogtepunt: de ‘Johan Nije Cel’, met 2 DMU 80P-machines, bediend door één robotbelader. In het kader van duurzaamheid voorziet Nijdra alle vestigingen van LED-verlichting en zonnepanelen. Het bedrijf maakt voorts plannen voor uitbreiding van de assemblageruimte met o.a. cleanrooms in ISO-klasse 7, voor grade 4 assemblage. Ook het ERP-systeem ondergaat een upgrading; het bedrijfsbureau werkt mede daardoor vergaand digitaal en LEAN.

Johan Nije Cel

Awards en certificaten

Op de awards en certificaten die we in de loop der tijd verkregen, zijn we ongelooflijk trots. Een overzicht:

Femme Tech Award
Supplier Performance Award – Stryker
Quality Award – Philips Medical Systems
Dutch 1st Tier Supplier Award

ISO 9001
ISO 14001
ISO 13485
Ecovadis

Bekijk alle certificaten

Nijdra hecht eraan een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving en het milieu. We zetten ons in voor de lokale gemeenschap en houden ons aan arbeidsnormen en milieu-standaarden. Bij alles wat we doen streven we naar duurzaamheid. Ons beleid met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen komt tot uiting in onder meer:

• Duurzame en bij voorkeur lokale inkoop
• Welzijn van onze medewerkers (m.b.t.) inclusiviteit, opleiding, duurzame inzet etc.)
• Beperking energieverbruik
• Voorkomen van negatieve milieu-effecten

Peter 2

Machinelijst

Met ons uitgebreide machinepark kunnen we een grote diversiteit aan onderdelen in eigen huis maken. Bekijk onze machinelijst!

Download machinelijst